Новини

Нова група доброволци на БАСП

Юни 2017 г.

Младежката група доброволци на БАСП се обогати с нови 35 обучени за обучители на връстници ученици. Момчетата и момичетата получиха сертификатите си на 16 юни 2017 г. във Вършец, след като успешно преминаха  през три двудневни обучения по теми, свързани с репродуктивното здраве, видовете контрацепция, отговорното сексуално поведение, интерактивни техники на преподаване, критично мислене, комуникационни умения, зависимости и особености по време на пубертета.

Jpeg

По време на курса учениците от София, Стара Загора, Русе, Враца, Пловдив, Ямбол и Плевен бяха провокирани да се замислят върху някJpegои приети социални норми, включително такива, превърнати в предразсъдъци, върху начините за въвличане в трафик на хора с цел трудова и сексуална експлоатация, върху това как да изградим добър екип за  работа. В обучението освен екипа на БАСП се включиха професионалисти от други области.

Снимки от трите обучения: първото (2-3 декември 2016)второто (10-11 февруари 2017); третото (15-16 юни 2017).

Доброволци на БАСП в здравнообразователна кампания на Дюрекс

Юли 2016 г.

Ралица Христова и Недко Гешев взеха участие в проведените в рамките на седем седмици в периода май – юли 2016 г. лекции от здравнообразователната кампания на Дюрекс, осъществена в седем града на страната.

За презентацията е нужен JavaScript.

По време на образователните сесии за младежи на възраст между 14 и 16 години бяха обсъждани теми, свързани със съпътстващите пубертета промени, репродуктивното здраве, сексуалнопредаваните инфекции, включително ХИВ, нежеланата бременност, методите на контрацепция и не на последно място – романтичната страна на интимните отношения.

Освен в София и Плевен, кампанията се проведе в Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас и Русе. Тазгодишната инициатива, която е част от усилията на Дюрекс за промотиране на безопасен секс и здравна превенция, обхвана повече от 40 000 ученици от 80 училища.

Образователните лекции запълват празнина, но не отменят нуждата от здравно образование в учебната програма. Кампанията помага на младежите да получат важна информация в сферата на репродуктивното здраве

***

Уважение и неуважение – обидни думи и поведение. Тренинги за четвъртокласници
23 февруари 2016 г.

to-useДве обучения с четвъртокласници от столичното училище „Иван Вазов” в кв. „Павлово” проведе доброволецът на БАСП от 2011 г. Недко Гешев. Интерактивните упражнения с учениците бяха изпълнени на 15 декември 2015 г. и на 23 февруари 2016 г.
На първото занимание момичетата и момчетата от класа сами определиха какво е допустимо и какво не в общуването, като разсъждаваха върху въпроси от рода на „Какво точно означава дадена обида?”, „Как се чувства обиденият?”, „Трябва ли да се споделя и коментира, когато е обиден приятел?”… Това занимание имаше за цел да „отключи” сетивата на участващите по темите, свързани с уважението и неуважението, както и да ги накара да се замислят какви са последствията за отношенията помежду им вследствие на разменяни в ежедневието обиди.
Второто надграждащо по темите обучение насочи разсъжденията на учениците върху невербалното обидно поведение като ги провокира да работят в групи по казуси и изискваше от тях да се опитат да видят ситуациите през очите на различните участници, да се почувстват като тях и да решат дали определен тип поведение е приемлив или обиден за останалите и по какъв начин. Ученик, който разлива пюрето си върху обувките на отговорника в училищния стол и го гледа предизвикателно; майка, която тайно чете кореспонденцията на дъщеря си; момчета, които самоцелно се подиграват на съученички – това бяха разгледаните случаи. В добавка учениците трябваше да съобразят за какво служат няколко изредени думи, описващи предмети от бита, наред с тях: „обида”, „човек”, „уважение”.

***

Обучение за деветокласници от столично училище
7 и 8 декември 2015 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Доброволката на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) Гергана Дикова заедно със здравния консултант на организацията Даниела Йорданова-Дикова проведоха обучение по теми, свързани с инфекциите, предавани по полов път, и съвременните методи на контрацепция. Учениците задаваха въпроси за менструацията, презерватива и други средства за предпазване от забременяване, ваксините срещу HPV. Заниманията, проведени през двата дни, обхванаха повече от 180 ученици от 9 клас в Американския колеж в София.

***

Доброволци на БАСП участваха в годишната среща на МФСП

25-27 юни 2015 г., Белфаст

magi_maria_mayaГодишната среща на членовете на Международната федерация по семейно планиране (МФСП) европейски регион се проведе в Белфаст, Северна Ирландия на 25-27 юни 2015 г. Представители на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) бяха доброволците д-р Магърдич Каракашян и Мария Калоянова, членове на УС, и Мая Куманова, председател на европейската младежка мрежа на МФСП – Y SAFE.

Форумът събра експерти от организациите членки на федерацията в региона, които обсъдиха съвременните политики за сексуално и репродуктивно здраве и тематичните кампании в региона. Беше направен преглед на националните особености и подход при лечението на безплодие и асистираната репродукция в различните страни.
Сред идеите, предложени от европейската младежка мрежа, са включването на знания по темите в задължителната образователна програма на средните училища, също включването на санитарни материали, свързани със сексуалното и репродуктивно здраве, като дамски превръзки, тампони, кондоми, памперси, интимни кърпички в т.н. „пакет със спешни материали при бедствия и катастрофи”.

На срещата бяха обобщени и постигнатите резултати от проекта KEEP ME SAFE – за превенция на сексуални посегателства и насилие при младежи със специални образователни потребности, една от организациите в изпълнението на който беше БАСП.

* * *

От Мая Куманова, доброволец на БАСП и председател на УС на Y-SAFE:

newsВ Брюксел между 5-8 февруари 2015 г. се проведе годишната среща на YSAFE, европейската младежка мрежа на Международната федерация по семейно планиране (МФСП). Темата на тазгодишната среща бе „Устойчиво развитие и сексуално и репродуктивно здраве и права”.
Съпътстващото обучение имаше за цел да помогне на участниците да разберат какво е устойчиво развитие и как да го приложат в работата си на обучители на връстници и застъпници за
репродуктивно здраве и права.

Прочети повече.

%d блогъра харесват това: